Granskottsirap och granskottskola

Granskott är verkligen en delikatess här har jag slagit ihop granskotssirap med dito kola eftersom vi gjorde kolan på det som blir över när man hällt sirapen i burkar. Varning kolan är supersöt (nivå turkish delight) så skär SMÅ bitar.

image
Granskottsirap

Innehåll: (sirap)

lika delar granskott som socker (ja vitt och nej du dör inte!) dvs 2dl socker = 2 dl granskott.

(kola) utöver sirapsklet som blir över vid sirapen kommer du att behöva t (till två dl sirapsklet har du följande) 50 g margarin 1/2 dl havremjölk, 1/2 dl socker 80 gram pinjenötter

Gör såhär:

Mixa med en stavmixer och släng i en glasburk som har spolats ur med kokande vatten. Sätt på lock och ställ i ett ljust fönster i två veckor. Rör ungefär var tredje dag . Efter ett tag börjar fukten rinna nedåt.

Du kan naturligtvis mortla (det ska inte bli en sås utan en sockrig, lite våt, röra. Vi körde på 6 dl granskott så det blev mixern.image.jpeg

(Och man kan säkert göra på tusen olika sätt dock blev det bra såhär )

Efter två veckor hällde vi rörorna i en kastrull med vatten så att det precis täckte röran. Koka nu (och passa på att göra rent burkarna som du kommer att behöva sen. Skölj dem i kokande vatten efter disk.) och rör hela tiden tills vattnet kokat ihop till en trögflytande sirap (går fort och kan koka över).

Häll i de varma burkarna via en sil. Det som blir kvar i silen och ungefär 1/2 dl sirap häller du sen tillbaka i kastrullen med de andra ingredienserna utom pinjenötterna  (i kletet finns barr men det kommer inte att märkas i kolan)

Koka ihop och låt koka. Gör kulprov med jämna mellanrum. När smeten  är tillräckligt kokad   Släng i pinjenötterna, rör om och häll på en plåt med bakplåtspapper.

Ställ ut i kyla och när det börjar stelna dela i SMÅ bitar med en pizzaslizer.

 

En reaktion på ”Granskottsirap och granskottskola

Lämna en kommentar